Ora magica

ora magica

Ingrijirea piele pe piele (skin-to-skin) imediat dupa nastere, denumita "Ora magica" (in engleza ”the Golden Hour”), este un interval benefic pentru realizarea atasamentului intre mama si bebelus.

De ce promovam “Ora Magica – contactul skin to skin” in Maternitatea Medicover?
  • Nou nascutul se adapteaza mai usor la viata din afara uterului
  • Mama este mai linistita, mai putin stresata
  • Alaptarea se instaleaza mai repede si este de mai lunga durata
  • Reducerea icterului fiziologic prin eliminarea bilirubinei
  • Imbunatateste relatia de comunicare mama/copil/tata

Contactul skin-to-skin favorizeaza adaptarea nou nascutului la viata din afara uterului mamei – in 9 etape succesive - facand aceasta trecere mult mai blanda: armonizeaza ritmul cardiac si respirator, regleaza temperatura corpului bebelusului, mentine legatura afectiva dintre mama si copil, initiaza primul supt si ajuta bebelusul sa adoarma. Prima etapa este tipatul de nastere; a doua este de relaxare, urmata apoi de etapa de trezire. O etapa importanta este aceea de activitate, de catarare catre san si de supt.

In aceasta ora magica beneficiile ingrijirii skin-to-skin sunt maxime: nivelul crescut al oxitocinei – faciliteaza eliberarea de endorfine – hormoni naturali ai starii de fericire - si in organismul mamei si in cel al copilului. Daca mama si copilul sunt separati, se pierde legatura energetica odata cu despartirea fizica, nivelul de oxigen al copilului scade, scade si glicemia lui, nivelul natural al oxitocinei va scadea, cu consecinte negative asupra alaptarii si asupra conexiunii dintre cei doi. Legatura care se formeaza intre mama si copil in aceasta ora magica influenteaza relatia dintre mama si copil si determina sanatatea fizica si emotionala a copilului pentru toata viata.


Datorita pastrarii de rezerve energetice, prin adaptarea blanda pe care bebe o face la pieptul mamei, scaderea in greutate a nou nascutului este fiziologica.


Prezenta de vernix caseosa pe tegumentul copilului, cu rol protector in viata intrauterina, devine un factor activ in termoreglare, dar si un factor de aparare cu actiune bactericida si antihemolitica.

Stimularea senzoriala

Simtul tactil – se activeaza cu mult inainte de nastere. Receptorii tactili sunt situati mai ales pe maini si pe buzele nou nascutului, ceea ce explica placerea cu care fatul isi suge degetele inca din viata intrauterina. Stergerea tegumentelor imediat dupa nastere, reprezinta astfel un stimulent pentru respiratia nou nascutului, prin cresterea nivelului de oxigen inspirat, cresterea temperaturii corpului prin contactul cu tegumentul mamei, cresterea nivelului de glicemie prin primul supt. Atingerea bebelusului de catre mama inseamna stimulare, ceea ce imbunatateste starea lui fizica si psihica.

Auzul – se dezvolta incepand din perioada intrauterina, nou nascutul are “memorie” auditiva, recunoaste respiratia mamei, ritmul batailor cardiace, zgomotele intestinale si vocea calda a mamei care emana iubire.
Mirosul – memoria prenatala activata de mirosul lichidului amniotic de pe corpul bebelusului, asemanator cu mirosul pe care-l emana glandele (Montgomery) de pe areola sanului mamei, stimuleaza copilul, facandu-l sa se tarasca interesat catre san (miros transferat acum pe pielea mamei).
Miscarea – copilul se naste cu capacitatea de a se catara spre san (cauta sanul cu gurita, isi suge degetele, intoarce capul, misca manutele, da din picioruse. Infasat, bebelusului i se restrictioneaza activitatea motrica. Lasat liber pe pieptul mamei, apasarea picioruselor pe abdomenul mamei ajuta la dezlipirea si eliminarea placentei.
Gustul – stimularea mamelonului face sa creasca nivelul hormonului lactatiei - prolactina si cel al oxitocinei – hormonul antistres, care creste activitatea vilozitatilor intestinale si se initiaza prima digestie. Pe masura ce bebele suge la san, creste capacitatea suprafetei de absorbtie a substantelor nutritive din lapte si asimilarea lor. In intestinele copilului apar contractii si reuseste sa elimine meconium (primul scaun).

Prima etapa incepe cu prima respiratie - tipat distinctiv care apare imediat dupa nastere, ca urmare a destinderii alveolelor pulmonare ale copilului si captarea de oxigen din aerul atmosferic.

A doua etapa este etapa de relaxare
Nou-nascutul nu prezinta miscari ale gurii si mainile sunt relaxate. Aceasta etapa incepe atunci cand tipatul de nastere s-a oprit. Copilul este conectat piele pe piele cu mama si acoperit cu un prosop cald, uscat sau patura. Pielea bebelusului se colonizeaza astfel cu germenii prietenosi de pe tegumentul mamei, ceea ce va facilita digestia primului lapte: colostrum.

A treia etapa este etapa de trezire. In aceasta etapa nou-nascutul prezinta miscari mici de deplasare: poate prezenta miscari ale capului, deschide ochii si gura, scoate limba, atinge mamelonul mamei.  Aceasta etapa incepe, de obicei, la aproximativ 3 minute dupa nastere.

A patra etapa este etapa de activitate. In aceasta etapa, nou-nascutul incepe sa aiba activitate crescuta: deschide larg gura si are miscari mai evidente. Aceasta etapa incepe la aproximativ 8 minute dupa nastere.
 
A cincea etapa este odihna. In orice moment, copilul se poate odihni. Copilul poate avea perioade de odihna intre perioadele de activitate pe parcursul primei ore dupa nastere.

A sasea etapa este etapa de catarare (crawling). Copilul se apropie de san in timpul acestei etape, cu perioade de actiune: misca manutele, deschide gurita, atinge sanul cu manutele si mamelonul cu limba. Aceasta etapa incepe la aproximativ 35 de minute dupa nastere.

A saptea etapa este de familiarizare. In aceasta etapa, nou-nascutul devine familiarizat cu mama care-l stimuleaza, il mangaie si-l dezmiarda. Aceasta etapa incepe de obicei in jurul valorii de 45 de minute dupa nastere si ar putea dura 20 de minute sau mai mult.

A opta etapa este de supt. In aceasta etapa, nou-nascutul gaseste mamelonul, il prinde in gurita si suge. Aceasta experienta timpurie de invatare pentru a alapta, se bazeaza pe reflexul copilului de supt, cel mai bine manifestat in prima ora dupa nastere. In cazul in care mama a avut analgezie / anestezie in timpul travaliului, “Ora magica” poate dura mai mult timp – pana la 2 ore, respectand aceleasi etape.

Etapa finala este somnul. Copilul, si, uneori, mama, pot cadea intr-un somn odihnitor.

Afla mai multe detalii